Programul "Prima casă" trezeşte suspiciuni Comisiei Europene - Reflecţii economice

joi, 9 iulie 2009

Programul "Prima casă" trezeşte suspiciuni Comisiei Europene

După cum se ştie, Comisia Europeană este foarte atentă la toate iniţiativele ţărilor membre ale Uniunii Europene, mai ales cele de sorginte economică şi mai ales în timp de criză. Ceea ce era previzibil, s-a întâmplat. Hotnews.ro şi Ziarul financiar anunţă astăzi că înalţi oficiali ai Comisiei Europene au solicitat autorităţilor române mai multe informaţii cu privire la programul "Prima casă".

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Jonathan Todd, a declarat pentru Ziarul financiar: "Comisia Europeană este în contact cu autorităţile de la Bucureşti cu privire la acest program, cerând mai multe informaţii. În acest moment, nu se pot oferi mai multe informaţii."

Având în vedere funcţia lui Jonathan Todd, este uşor de presupus că se suspectează încălcarea standardelor europene privind concurenţa. Mai mult decât atât, acelaşi program ar putea intra sub incidenţa legislaţiei comunitare privind ajutoarele de stat. În mod vădit, prin efectul garanţiei guvernamentale în cazul programului "Prima casă", beneficiarii acestui program beneficiază de dobânzi mai mici la credite în defavoarea celorlalţi beneficiari de credite ipotecare.

Rugat să comenteze această informaţie, premierul Emil Boc a declarat că programul "Prima casă" respectă toate normele Uniunii Europene. N-ar fi prima oară când premierul Boc se înşeală.

Actualizare. Consiliul Concurenţei a precizat astăzi, printr-un comunicat, că autorităţile române pregătesc informaţiile referitoare la instituirea programului de garanţii pentru creditele persoanelor care doresc să cumpere locuinţe prin programul Prima Casă, elaborarea răspunsului realizându-se "în conformitate cu precedurile de rutină în relaţia cu forul comunitar".

"Solicitarea Comisiei vizează o prezentare generală a Programului Prima Casă necesară pentru realizarea unei analize preliminare în baza reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, întrucât forul comunitar este singura autoritate competentă să se pronunţe în acest domeniu", se spune în comunicat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că, la începutul acestei săptămâni, a primit informarea de la Comisia Europeană, iar comunicarea Ministerului Finanţelor Publice cu Bruxelles-ul se realizează prin Consiliul Concurenţei.

"CE doreşte doar informaţii privind programul care să ateste că acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social. Cu alte cuvinte, că statul nu ajută băncile, ci oamenii", a spus Chiriţoiu, citat de NewsIn. După părerea lui, programul guvernamental "are un pronunţat caracter social".

2 comentarii:

Flavian

E acelasi Radu Zilisteanu autorul "minunatelor articole" de mai jos ?

Ion Radu Zilisteanu: "Piata imobiliara mai merge 5-7 ani"

Radu Zilisteanu: Potentialul de crestere al pietei imobiliare romanesti va mai dura patru-cinci ani

Zilisteanu vs Balonul imobiliar

Sau confund eu personajul ? :)

Ion Radu Zilişteanu

Da, este acelaşi personaj, care nu-şi reneagă nicicum cele afirmate de-a lungul timpului. Criza financiară şi apoi cea economică au determinat grăbirea unor fenomene care s-ar fi întâmplat oricum. Afirmaţiile mele erau valabile la vremea respectivă, când încă nu se vorbea despre actuala criză.
Pe de altă parte, desfid punctele de vedere economice stângiste, care vor în mod neapărat să facă metrul pătrat construit să încapă în salariul mediu pe economie.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus