Mugur Isărescu despre dobânzile practicate de băncile comerciale - Reflecţii economice

joi, 2 iulie 2009

Mugur Isărescu despre dobânzile practicate de băncile comerciale

În cadrul cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, desfăşurată ieri la sediul BNR, guvernatorul a spus: "Dobânzile la pasive ar trebui să fie sub dobânda noastră, sub 9% pe an, pentru că piaţa şi-a revenit, iar băncile îşi vor găsi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", comentând afirmaţiile din comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR privind distorsiunile dobânzilor din piaţă.

Isărescu crede că dobânzile vor scădea în perioada imediat următoare şi respinge analizele apărute în mass-media că o intrare în normalitate ar fi posibilă în 6-12 luni.

"Se dau în continuare dobânzi , chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil că ceva în bucătăria internă a băncilor nu funcţionează. (...) Distorsiunea este şi faţă de rata inflaţiei . La 6% inflaţie, băncile dau 6% rată reală. E un lux, ca să fiu delicat", a spus guvernatorul BNR. El a menţionat că dobânda bonificată de bănci la depozite ar trebui să depăşească rata anualizată a inflaţiei cu 1 punct procentual în cazul existenţei lichidităţii abundente pe piaţă şi cu maxim 3 puncte procentuale în cazul unei lichidităţi scăzute pe piaţă.

Potrivit lui Isărescu, ratele înalte practicate de bănci sunt contrabalansate doar de informaţiile şi analizele negative privind România, care opresc un flux mare de capital către economie.

Pe străzile din Bucureşti, au apărut în ultimele zile afişe publicitare ale Millennium Bank, care oferă la depozite pe 3 luni o dobândă de 15% pe an.

Este interesant că, după ce BNR a instituit mercurialul asupra dobânzilor practicate pe piaţa interbancară, iată că guvernatorul băncii centrale prescrie ce dobânzi ar trebui să practice băncile comerciale la depozite. Cum rata actuală a inflaţiei anuale este în jur de 6%, Millennium Bank iese din grilă cu minimum 6 puncte procentuale, faţă de 6% (inflaţie) + 3% (marja propusă de Isărescu pentru cazurile de lichiditate scăzută). Ce ar trebui să se întâmple, să i se retragă licenţa? Evident că o astfel de atitudine a băncii centrale este împotriva oricăror reguli de piaţă.

1 comentarii:

Bogdan Glavan

Isarescu a calculat el si a ajuns la concluzia ca dobanda reala trebuie sa fie la 1% candva, si la 3% altcandva. Trebuie sa il dezamagesc si sa spun ca daca asa stau lucrurile s-ar fi prins altii inainte si ar fi abandonat piata financiara cu totul. Daca stim ca dobanda buna este cea decretata de la centru, atunci sa-i trimitem pe bancheri acasa (mai precis ,peste hotare, ca sa-mi atrag simpatia d-lui Serbanescu!) si sa planifice BNR totul.
Maine poate ne spune si ca pretul la rosii trebuie sa fie 3 lei/kg in anii normali si 4 lei/kg in anii secetosi.
Ar trebui tras de maneca olecuta dumnealui, fiindca de la o vreme nu pierde nicio ocazie sa o ia pe aratura. E drept, in momente de criza ajungi sa iti cunosti prietenii si guvernatorul bancii centrale!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus